Friday, June 20, 2008

orienteerumisõhtud Tallinna lähistel

Sel nädalal toimus Tallinna ümbruses kaks nii head orienteerumispäevakut, et ei saa kohe kirjutamata jätta. Kõigepealt teisipäevak Türisalus ja siis neljapäevak Nelijärve-Siniallikal.

2007014_turisalu Teisipäevane ilm polnud just eriti kiita, aga õnneks olime Maarega varakult ära otsustanud, et läheme ja asjad tööle kaasa võtnud. Ja kui kord juba otsustatud, siis tuleb ju minna :). Õnneks oli kohalejõudmise hetkeks vihmasadu lakanud, aga tuul suurel lagedal oli nii tugev, et tahtis sokid jalast ära puhuda.

Kui keegi arvab, et lageda peal on lihtne orienteeruda, siis ta eksib tugevalt - lagedatel on objektide kaugusi millegipärast tunduvalt raskem hinnata ning erinevate orientiiride ülekülluses raske adekvaatseid otsuseid teha. Nõukogude sõjaväerajatiste varemed, kõrge hein ja selle varjus sügavad, paepinnasesse raiutud kaitsekraavid, okastraat ning metsikus koguses prahti nõudis omajagu tähelepanu nii, et lagedal lippamisest oli asi kaugel.

Rajameister Risto oli teinud tõeliselt hea ja vaheldusrikka raja ning võtnud maastikust maksimumi. Kordagi ei tulnud teisipäevakule tuttavat tunnet, et planeeritud on rattarada ja siis jooksjatele lähemalasuvatest punktidest rada planeeritud. 8.73 kilomeetrise ja 17 kontrollpunkti raja läbimiseks kulus mul veidike alla tunni. Kui ainult kõik rajameistrid oma tööd nii tõsiselt võtaksid ...

9919_nelijarve_siniallika Eilne neljapäevak, mis toimus Nelijärvel ja kus rajameistriks  Margus Klementsov oli juba ette arvata, et tuleb huvitav. Nii oligi - üks Põhja-Eesti parimatest maastikest ja pühendunud rajameister ning tulemuseks oli korralik orienteerumiselamus. Oma osa lisas sellele ka Spin-Tek kena korraldus, nagu oleks mõnele suurvõistlusele saabunud :).

8.68 kilomeetri pikkune ja 25 kontrollpunktiga rada pakkus alustuseks Jänijõest Valgehobuse mäe poole jäävat suhteliselt hästi läbitavat männimetsa, kus aga korralik mikroreljeef - kui kiirus liiga suureks ajada on vead kerged tulema. Raja teine pool oli põhiliselt Nelijärve oosidel - lausa uskumatu, milliseks džungliks sealne mets on muutunud. Lisaks on enamus oosidel ja nende vahel olevatest jalgradadest kinni kasvanud. Praegu ei jää Nelijärve vist enam palju alla näiteks Neeruti maastikele. Aega kulus seekord kolm minutit üle tunni.

Ning seekordse neljapäevaku lisaboonuseks oli ujumisvõimalus, mida me loomulikult kasutamata ei jätnud ja nii sai pärast neljapäevakut Nikerjärves väike ujumistiir tehtud.

No comments: