Wednesday, November 05, 2008

teel maailma lõppu

Maailma lõpu nimi on seekord Vytegra ja asub see Onega järve ääres. Kuna sinna ei saa muud moodi, kui ainult autoga, siis otsustasin bussiga Peterburgi sõita ja sealt autoga edasi. Peterburist pole Vytegrasse just palju, vaid umbes 430 km, aga millegipärast pakuvad kohalikud sõiduajaks orienteeruvalt kaheksa tundi.

Peterburgi sõiduks otsustasin ära proovida Eurolines Lux Express-i, mis praegu veel tundub suhteliselt hea variant, istmevahed suuremad, kui tavaliselt, vifi, arvuti laadimise võimalus istme kõrval ja vahepeatus ainult Narvas. Eestis töötas kõu nagu kulda, Venemaal asi nii ilus polnud, lubatud internet jäigi leidmata. Ja arvuti kasutamine Venemaa auklikel teedel ei ole mõnus.

Igatahes saatsid kohalikud mulle laheda kohalesõidu juhise:

... Из С. Петербурга необходимо выехать по Мурманскому шоссе. Доезжаете до г. Лодейное Поле там будет указатель «На Вытегру», дальше доезжаете до г. Подпорожье. На въезде в г. Подпорожье (за автозаправочной станцией) будет поворот направо и указатель «На вытегру».

Ориентиовочно через 70 км будет развилка: прямо - Вытегра, налево - Вознесенье. По указателю «На Выегру» ближе, но дорога плохая, поэтом если автомобиль шоссейный, то предлагаю ехать по указателю «На Вознесенье».

Дальше будет развилка: налево Вознесенье, направо - Вытегра (возможно на указателе будет Ошта). Вам необходимо повернуть направо, проехать Ошту и примерно через 60 км будет Вытегра.

Последняя автозаправочная станция - в Подпорожье, следующая только в Вытегре.

Общее расстояние от С.Петербурга около 430 км. ...

Minnes tekkis küsimus, kas Land Rover on „šosseinõi avtomobil“ või mitte? Jõudes teede hargnemisele mõtlesin algul küll auto ära proovida, aga 100 meetrit hiljem keerasin tagasi. Ja nagu tagantjärele selgus, siis õigesti tegin, tee pidavat olema tavaline metsatee, puude vahel - praegu saavat sealt läbi ainult suured metsaveoautod.

Viimased 100 kilomeetrit võtsid aega, hoolimata „otselõike“ ärajätmisest ikkagi veidi üle kahe tunni, mida lähemale lõpule, seda hullemaks tee läks. Viimased paarkümmend kilomeetrit põhimõtteliselt teed peaaegu ei olnud.

Miilitsad on siin, nagu ikka, jubedad röövlid, olin sunnitud neile ühe käälatud möödasõidu järel, pooletunnise vaidlemise tulemusena 2 000 rubla loovutama. Miilitasd küsisid küll 6 000 ja vahepeal läks asi juba üsna teravaks, aga väga palju ma vaielda kah ei saanud, kuna järgmisel nädalal on mul lube ilmtingimata vaja.

2 comments:

Anonymous said...

Kalamaja seiklusvõistlus on ka tulekul?

Heiti Hallikma said...

Mõtted selles suunas liiguvad ja maaomanikega läbirääkimised käivad. Lootus on, et detsembris saab võistluskeskuse põrand valatud. Ajaga on küll veidi pahasti, sest veebruar, märtsi algus on meil juba ära planeeritud, aga katsume leida.