Wednesday, March 25, 2009

Garmin Forerunner 405 vs Polar RS800CX MULTI

Eile, kui Oti ja Silveriga oma tavapärast teisipäevast jooksutiiru tegime, panin lisaks oma kellale, Polar RS800MULTI teisele käele Maare kella, Garmin Forerunner® 405.

Põhjuse andis selleks viimane pikem suusaots, Arula 100 suuska vol 2, kus tundus, et metsa vahel kukub Polari GPS-anduri täpsus. Õhtul tõstsin teekonna logid kokku ja selgus, et nii ongi – kui lagedal on Polari täpsus veel enam-vähem rahuldav, siis iga väiksemgi takistus mõjutab Polari täpsust tunduvalt (kaart ise on siin). Garmini logis on ainult üks viga, kilomeetritel 7.3 kuni 8.3 on jälg mingil põhjusel üsna tuntavalt paigast ära. Muus osas on Garmini logi praktiliselt perfektne. Samas, kui teekonna täpne logi pole oluline, siis teepikkuses oli erinevus minimaalne, veidi vähem, kui 1%.

Mõlemal kellal on omad eelised ja puudused:

  • Tänu sisseehitatud baromeetrilisele altimeetrile on Polari kõrgusinfo täpsem, kui Garminil, mis kasutab satelliitidelt saadavat kõrgusinfot.
  • Polariga on funktsioon R-R heart rate recording, ehk siis võimalik salvestada iga pulsilöögi vahe, erinevalt Garminist, mis salvestab iga sekundi keskmise pulsi.
  • Polaril on mugavam pulsivöö.
  • Polari tarkvara on mugavam ja põhjalikum.
  • Polar arvutab täpsemalt kulutatud kalorite hulka.
  • Polari kell omab vahetatavat patareid, mis kestab kellal umbes aasta ja GPS-il 10 kuni 20 tundi. GPS patareid on võimalik pikema treeningu korral jooksvalt vahetada. Garminil on laetav patarei, mis kestab ühe laadimisega umbes 8 tundi ja mida vahetada pole võimalik
  • Garmini ANT+ ühenduvus arvutiga tundub mugavam, kui Polari IrDA.
  • Garmini mälumaht on suurem.
  • Polari kell on väiksem (ja ilusam), aga lisaks kellale tuleb käele kinnitada GPS andur, mis on küllalt suur.
  • Garmin on praktiliselt poole odavam.

Kumba siis eelistada? Orienteerujana eelistaksin iga kell Garminit, mis koos Mats Troengi suurepärase QuickRoute nimelise tarkvaraga on orienteerujale pea asendamatu analüüsivahend. Samas, seiklejat ei rahulda ilmselt aku kestvus, mis juba pikemate treeningute puhul võib liiga lühikeseks osutuda.

Kui sa aga jooksed, suusatad, aerutad või sõidad jalgrattaga, ning ülitäpne jäljelogi pole niivõrd oluline, siis peaks Polar suutma rahuldada küll kõik sinu nõudmised.

3 comments:

Anonymous said...

See küll päris hea, üks käsi käis vahepeal Selveri juures üle tee vaatamas, mis seal toimub.

Tanza said...

Ise kasutan Garminiga seda softi: http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/
Julgen vabalt soovitada, funktsionaalsus ületab mäekõrguselt Garmini Training Centeri tarkvara ja ei usu, et millegi poolest Polari softist halvem on. Vabavara pealekauba.

Heiti Hallikma said...

Mulle meeldib eriti see kaalujälgimise osa :P (http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/Demo/FullImage.php?image=AthleteView.png). Aga tegelikult tundub tõesti väga hea programm olevat.