Friday, August 10, 2007

põhjasuunast kaartidel ja muud

Eile Maarega Pudisoole, neljapäevakule sõites ootas meid Tallinna ringteelt Peterburi teele keerates üllatus - kogu tee oli autosid täis, mis liikusid umbes max 20 km/h. Mõtlesime, et Linnuvabriku ristist läheb paremaks, aga ei - ummik lõppes alles Maardu ristis! Kokku kulutasime 4.8 kilomeetri läbimiseks pea pool tundi. Hiljem saime teada, et Maardu ristis olla mingi avarii olnud. Ja huvitaval kombel oli ka edasi, Kuusaluni tee ülitihedalt liiklejaid täis.

Neljapäevak ise oli selline, keskmisel tasemel - väga hea maastik, aga rada kahjuks keskpärane - palju jooksmist ja ronimist, aga orienteerumistehniliselt lahja.

Rada 8.29 kilomeetrit ja 18 kontrollpunkti. Eilseks märksõnaks oli palavus. Sooja oli 28 ja 29 kraadi vahel! Kuigi alustasin väga rahulikult, hakkas särk higist leemendama juba esimese viie minuti jooksul. Jooksu järel oli küll tunne, et orienteerumisvigu ei teinud, kui aga õhtul oma liikumistee rahulikult üle vaatasin, siis suutsin sealt 4 minuti jagu valesid rajavalikuid leida :). Tulemused, nagu ikka OK TON kodulehel. Samas ka etapiajad.

Aga nüüd natuke kaardist. Nagu tähelepanelikumad ja suunda vaatavad orienteerujad eile tähele panid, puudusid kaardilt põhjasuunajooned. Kuna üks orienteerumise põhielementidest on asimuudi järgi jooksmine, siis selle lihtsustamiseks pannakse tavaliselt kaardile iga poole kilomeetri (1:10 000 kaardil iga 250 meetri) kohta üks põhjasuuna joon. Kuna üldjuhul on ka kaardi raam orienteeritud põhjasuunas, siis pole nende joonte puudumine just katastroof. Eile tundus asi mulle veidi imelik ja kui tõstsin kaardi Google Earth-i, siis selgus, et kaardi raami ja geograafilise põhjasuuna vahe oli antud kaardil 12.7°! Huvi pärast panin samale pildile veel paar lähedalasuvat kaarti - Kolga-Aabla (2004035) ja minu enda joonistatud Kolgaküla (2002023). Kolga-Aabla puhul oli deklinatsioon 5.2° ja Kolgaküla puhul 6.6°.

National Geophysical Data Center (NGDC) kodulehe kalkulaator annab magnetilise deklinatsiooni väärtusteks (10.08.2007 seisuga) Pudisoo puhul 7.24°, Kolga-Aabla puhul 7.25° ja Kolgaküla puhul 7.29°. Miks Kolga-Aabla ja Kolgaküla puhul on kaardil magnetiline deklinatsioon väiksem - siin on ilmselt põhjus selles, et orienteerumiskompasse tehes kompenseeritakse magnetilist deklinatsiooni ja näiteks põhjamaade jaoks toodetud kompassiga ei ole võimalik joosta Austraalias ja vastupidi. Kuna näiteks mina isiklikult kasutan ka kaardijoonistamisel orienteerumiskompassi, siis sealt see vahe vist.

Tulles aga tagasi eilse, Pudisoo kaardi juurde, 12.7° - siin on ilmselgelt midagi mööda pandud - mind igatahes häiris veidi.

1 comment:

Anonymous said...

Kle a millega siis seal austraalias näiteks jooksma peab või mis see meie piirkonna kompass seal tegema hakkab ?