Thursday, October 07, 2010

kilplased ehitavad nõukoda

kilplaste nõukoda [04.10.2010 12:53 +09:00]Kes meist ei teaks Priit Pärna joonistatud raamatut-filmi “Kilplased ehitavad nõukoda”. Ei tea, kas Pärn sai idee Magistralnõist, või (pigem) juhtus kohalik rikkur filmi nägema, aga väga tuttav ehitis igatahes mulle kohalikus külas jalutades silma jäi :).

Mida lähemale kojusõidule, seda hullemaks ilm läks. Kui juba kolm päeva järjest oli sadanud, igal järgneval veidi rohkem, soovitasid kohalikud mul kontrollida Ust-Kuti lennujaamast, kas lennukid ikka lendavad. Nimelt toimub seal maandumine käsijuhtimisel ja udu ning vihmaga olevat see keeruline.

Alternatiivina lendamisele pakuti kell seitse õhtul väljuvat marsruuttaksot, mis 14 tundi hiljem pidavat ilusasti Irkutskisse jõudma … pidavat … kaks päeva enne ärasõitu tuli kohaliku tehase autojuht Irkutskist ja rääkis, et Magistralnõi ja Irkutski vahel olevat teel kohati 40 sentimeetrit lund. Magistralnõi vihmasajus tundus selline jutt küll uskumatu, aga mine sa seda kohalikku kliimat tea.

Päev enne ärasõitu helistasin Ust-Kut lennujaama dispetšerile. Dispetšer väitis, et kõik lennukid lendavad plaani kohaselt ja hilinemisi ei ole. Õnneks lõppes viimasel päeval vihm ja udu hakkas vaikselt kaduma.

Kui eile hommikul kell neli hotellist väljusin, et taksosse istuda, oli väljas -8° C ja maa valge. 190-ne kilomeetrisel teel Ust-Kutti suutis tasojuht nii mõnelgi korral oma auto külglibisemisse ajada. Kui Irkutskis oli veel maa valge, siis kuus ja pool tundi hiljem, Moskvas oli väljas +22° C ja lumest jäänud ainult mälestus.

1 comment:

Kylie Y said...

Thank you for shaaring this