Friday, July 16, 2010

äike, paduvihm ja Google Earth

Äike ja paduvihm – need kaks sõna iseloomustavad eilset (orienteerumis)neljapäevakut. Juba hommikul tööle minnes oli tunda, et midagi on tulemas, õhk oli kuum ja niiske, ning mida edasi päeva peale, seda kuumemaks ja niiskemaks ilm muutus.

liikumisteekondNing loomulikult hakkas äike vahetult enne seda, kui mina metsa sain startida – riideid vahetades paistis veel päike, aga siis, vahetult enne starti algas äike ja vihm.

Algul mõtlesin küll suurema saju möödumise ära oodata, aga kui vihm ei paistnudki lõppeda tahtvat, siis otsustasin ümber ja läksin rajale. Tegelikult oli vihmaga joosta mõnus. Veidi kõhedust tekitas äike, mis kohati tundus, et otse minu pea kohal sähvimas … ja müristamine oli kõrvulukustav. Madalad männid poollagedal militaarmaastikul ei tundunud mitte just niiväga turvalised.

Püüdsin joosta rahulikult ja ilma vigadeta, aga paari punktiga tulid vead ikkagi sisse. Ja nagu etapiaegadest näha, siis sellisel maastikul on iga väiksemgi lisakaar konkurentide poolt kohe karistatud.

Google Earth track elevationJuba mõnda aega on väljas Google Earth versioon 5.2, kus ka tasuta versiooni lisandunud mõned, päris toredad uuendused õues liikujatele. Näiteks saab vaadata raja profiili ja muud. Selleks tuleb laadida salvestis, kas otse GPS-ist või siis importida *.GPX või mõni muu fail programmi Google Earth ja valida menüüst “View Elevation Profile”. Kui GPS seade salvestab lisaks teekonnale ka muid andmeid, näiteks pulss või väntamissagedus, siis kuvatakse graafikul ka need näitajad.

Samuti näeb graafikul statistikat tõusu ja laskumise, maksimaalse kaldenurga, pulsi ja kiiruse kohta. Liikudes hiirega mööda graafikut, on võimalik näha hetkekiirust, kaldenurka, pulssi jne. Valides aga graafikult hiirega mingi osa, näeb statistikat just selle kohta.

3 comments:

eduardp said...

Vabanda, aga kus need vead olid :)
Ja kes Sind karistas, Kraas?

Anonymous said...

Ets, Heiti on minu mõnest etapiajast võltud:)

Heiti Hallikma said...

Ets, tajun sinu kommentaaris kerget irooniat :). Aga tegelikult ei tule väiksemad tempomuutused-kaardiuurimised liikumisteelt eriti välja: näiteks enne teist punkti jooksin kohe üle tee võssa ja kaotasin sellega 10-15 sekundit. Enne üheksandat punkti ei märganud tähist ja jäin seisma - jälle 10-15 sekundit. Samasuguseid kohti on palju.

Ja Kraasiga pole mõtet võrrelda, arvatavasti on tal iga etapi kohta, kus ta parimat aega ei jooksnud, mingi mõjuv põhjendus ...