Saturday, August 27, 2011

talv … Aafrikas

Hommikul ärgates on on lombid jääs ja külatänaval puhub kõle, külm tuul. Kui päeval suudab päike veel veidi maapinda soojendada, siis päike loojumise järel on hirmkülm. Muidugi, on ju talv.

[23.08.2011 12:59:30 +03:00]Tegelikult ongi siin talv, aga mitte küll niivõrd ekstreemne. Ei ole jääd lompidel ja tegelikult pole ka lompe, sest vihma pole sadanud juba paar kuud. Lume asemel on siin kohati kümne sentimeetri paksune tolmukiht, seda tänu savisele pinnasele, mis tolmuks sõidetakse. Kui mõni auto või traktor mööda sõidab, siis mattub kõik hingematvasse tolmupilve.

Päeval päike mitte lihtsalt ei soojenda maapinda, aga kütab nii, mis jube. Tõsi, eile nägime korraks ka kahte häbelikku pilvekribalat, mis arglikult mööda puulatvu hiilisid ja siis kiiresti kadusid.

Kui maikuus oli kõik lopsakas ja roheline, siis nuud on kõik kollane ja kuivanud. Osa puid (näiteks ahvileivapuud) on raagus, aga seda pigem kuivast, praegust aastaaega nimetataksegi siin kuivaks aastaajaks.

[23.08.2011 15:00:34 +03:00]Tulles, Mikumi rahvuspargist läbi sõites oli ka seal kõik raagus ja kollakaspruun. Loomad olid pagenud teest kaugemale, niiskemate kohtade lähedusse. Hoolimata sellest õnnestus meil siiski enamus siinseid loomi ära näha, vilksamisi isegi jõehobu, kes selle peale, kui autoga seisma jäime, vee alla kadus ja ennast rohkem näole ei andnud.

Kohalikud kasutavad praegust aega, vana, kuivanud rohu põletamiseks, et peletada madusid ning et uus rohi kiiremini asemele kasvaks. Ka Mikumi rohvuspargis lõõmas tuli  tee ääres, paavianid jooksid paanikas teel – nende kodus oli tulekahju! Keset tulemöllu jooksis ringi paanikas noor impala, kes ilmselgelt hukkumisele määratud – isegi kui ta pääses mingi ime läbi tule käest, siis ilmselt sai ta paavianide saagiks.

talv on ju ... [23.08.2011 16:02:05 +03:00]Enne sõitu tegime ennustuse, et mitut veoauto / bussi avariid me teel näeme – nagu tavaliselt – nelja selle 650-ne kilomeetrise sõidu kohta.

Elektrist kah veidi – Aafrikas on teatavasti vahelduvvool – nelja siinveedetud päeva jooksul on elekter ära olnud umbes viis korda. Tavaliselt viiest üheteistkümneni, vahel veidi lühemalt. Nüüd, kui plaanisin jutu üles panna, tuleb välja, et tänu tänasele elektrikatkestusele ei tööta internet – eks näeb, millal siis õnnestub kirjatükk postitada [26.08.2011 23:35].

Ja veel mõned pildid lisaks leiab siit, ehk tuleb lähipäevadel veel juurdegi, sõltuvalt sellest, mida pühapäeval ette võtame, hetkel on ühe variandina mõte minna Ruaha rahvusparki lõvidele külla.

No comments: