Wednesday, February 06, 2013

Tättele külla

Kuidagi juhtus nii, et pidime Maarega ära kasutama ühe nädalalõpu puhkuse GOSPA-s. Otsustasime ühendada meeldiva meeldivaga ja sättisime puhkuse Saaremaa suusamaratoni toimumise ajale. Seetõttu sai eelmisel nädalal tavalisest rohkem uuritud Saaremaa ilma, eriti veel Karujärve kandi oma.

Tõstsime autosse lisaks suuskadele ka matkauisud ja reede õhtul Saaremaale jõudes oli üks esimesi kõnesid sõber Simmole, kellele pole vist küll ükski matkavahend võõras. Simmo kinnitas EMHI jääkaardi andmeid, jää on nii Kiirassaare, kui ka Kuusnõmme lahel, kuni Vilsandini välja, ainult, et lumeolud pidid muutuma kiiremini, kui aktsiakursid.

Eks oma silm on kuningas – keerame laupäeva hommikul autonina Papissaare sadama suunas, kõrvus Simmo viimased sõnad – “ja kui uisutada ei saa, siis tulge parem Kärlale sprintima”.

Papissaare sadam võtab meid vastu tiheda uduga, nähtavus on ehk paarsada meetrit. On päris kõhe nii kehva nähtavusega uisutada, teadmata täpselt jääolusid. Hoiame algul kalda lähedusse.

Teeme tiiru mööda Kiirassaare lahe serva ja jõuame Kuusnõmme poolsaare tippu. Jääolud on päris “huvitavad” – tegelikult on jää paks, aga kuna värske jää on ülimalt kirgas ja selle alt paistab vana jää, mis kord jätab mulje, et jääd üldse pole, siis jälle, et on lahtised tükid … siis on vaja kas häid närve … või iga natukese aja tagant pidurdada.

Veidi tegemist on, Kiirassaare lahelt Kuusnõmme lahele pääsemisega, kuna kalda ääres on vesi pressinud jää peale ja öised mõned külmakraadid pole olnud piisavad, et vesi läbi külmuks.

Vilsandi jääteele jõudes on udu hajunud ja nähtavus suurepärane. Näeme ka paari sõidukit. Kella vaadates on selge, et enam sprintima ei jõua … ja … sellised jääolud, kes neid sprintimise vastu ikka tahaks vahetada.

Kõige parem jää, tuleb välja, ongi lahe keskel. Teine asi, mille Vilsandi juures ära õpime, on see, et kaldaäärsest õhukesest jääst saab piisava kiiruse juures ilma läbi vajumata üle sõita … algul on veidi kõhe, aga harjume.

Tagasiteel võtan Maare viskenööri abil sleppi ja teeme mõnusat, kiiret sõitu – keskmine kiirus tuleb alla kolme minuti kilomeetrile.

No comments: