Wednesday, August 23, 2006

orienteerumine Keila-Joal

Eile võtsime maarega osa OK Nõmme korraldatud Keila-Joa teisipäevakust. Ehkki kohale sõites oli kohati tunne, et äkki ikka polnud hea mõte orienteeruma tulla, vihma sadas ikka päris tugevalt, siis tagantjärgi olime enda otsusega väga rahul.

Natukene ebamugav oli ainult riietumine, aga kui kord juba metsa sai, siis puude all ei saanud enam arugi, et vihma sajab, eriti pärast esimest paarisada meetrit, kui puuoksad sind läbimärjaks olid pühkinud :).

Orienteerumine mul väga hästi ei sujunud – maastik oli pidevalt natukene teistsugune, kui kaardile joonistatu põhjal oleks oodanud. Kaart oli äärmiselt halvasti loetav. Vigu kogunes kokku umbes 8 minuti jagu. Kui kodus vana kaardi ette võtsin, siis oli asi selge – uus kaart on täielik haltuura, et mitte kehvemini öelda. Haltuura autorina on siin kirjas Kaido Nurja.

Tundub, et OK Nõmmel on oma stiil – selleks, et varasema kaardi joonistajale tema tehtud töö eest mitte maksta, siis võetakse vana kaart ja joonistatakse lihtsalt ümber. Sama stiil oli vanasti ka klubil Orion – mäletan ühte juhtumist Nelijärve orienteerumiskaardiga: 1995 aastal toimunud esimese 4-EST orienteerumisvõistluse jaoks joonistati täiesti uuesti ära Nelijärve-Jäneda maastik, joonisega läks (nagu alati) kiireks. Tegin selle tookord ära kahe ööpäevaga, kusjuures Leho Haldna istus peaaegu kogu selle aja minu kõrval ja kontrollis jooksvalt, sest tagantjärgi kontrollimiseks polnud enam aega. Aastal 1999 korraldas OK Orion Nelijärve maastikul orienteerumisvõistluse „Suvejooks”. Kuna Leho Haldna ja Viiu Rebane omavahel kaardi kasutamise suhtes kokkuleppele ei saanud, siis joonistati Ok Orioni poolt ümber lihtsalt vana Nelijärve kaart. Väidetavalt tehti ka uus välitöö, ainult et kaks lohku, mis minul kaheööpäevase joonistamise käigus kogemata küngasteks „muutusid” (unustasin lisamata langujooned) olid ka uuel kaardil kujutatud küngastena :) ...

Ahjaa, vasakpoolne kaartidest on aastal 2000 trükitud, Andres Kääri Keila-Joa orienteerumiskaart ja parempoolne siis eilne.

5 comments:

Risto Kiilberg said...

Mati Poom pakkus, et kasutatakse lihtsalt rattakaardi suurendust et odavalt läbi ajada. See on ikka bullshit ja juba mitmes kord teisipäevakutel sellel aastal, kaart paras haltuura. Ma ka seetõttu mingi 8 min viga tegin. Aga vihm oli lahe.

Anonymous said...

Just kõige selle pärast olen juba mõnda aega otsustanud mitte osaleda OK Nõmme poolt korraldatavatel üritustel. Kvaliteeti pole ollagi. Tundub, et ei tegeleta mitte o-jooksi populariseerimisega vaid... Sellest on kahju muidugi, sest metsas on ju lahe.

Anonymous said...

Eelmine komm oli minu poolt kirjutatud - ei tea kuhu see nimi kadus. Liina

Jürgen said...

Seda ma ka mõtlesin kogu aeg rajal, et kas ma olen tõesti kaartide osas nii valivaks muutunud — kunagi oli Keila-Joa kaart ju täiesti normaalne, aga seekord tundus küll rohkem multispordiga tegu olevat. Peaaegu ühtegi punkti ei suutnud ma lõpus otsimistaktikale üle minemiseta leida. Loetavusest ma ei räägigi. Natuke võiks ju pruun ja lilla värv kaardil eristuda.
Igatahes plaanis olnud kiirest tehnikakatreeningust ei tulnud midagi välja.

Heiti Hallikma said...

Tegelikult oli minul täpselt sama lugu - oli kah plaanis teha selline korralik kaardilugemistreening, aga tuli välja punktiotsimistreening. Ja mis multisport :D - ka seal on võimalik ju vahel täiesti korraikult orienteeruda ...