Thursday, January 14, 2010

Suusatundidest koolis

Alguses mõtlesin kirjutada kommentaari Kaja postitusele, aga kuna kirjatükk läks liiga pikaks, siis otsustasin oma mõtted siia kirja panna.

Mina kuulun sinna leeri, mis toetab suusatamise algõppe kohustuslikkust koolis. Seda just põhjusel, et kui koolis lastele suusatamist “nuusutada" ei anta, ei saa väga tõenäoliselt paljud lapsed/noored üldse kunagi suusarajale. Seda isegi peredes, mis muidu nii väga spordikauged pole: vanemad käivad vähemalt spordiklubides trennis, tennist mängimas vms. Suusatamine jääb siiski paljude Eesti perede aktiviteedikavast välja – vaatan seda kas või tuttavate seas, kellega tööga seotult kokku puutun: paljud käivad siiski trennis ja liigutavad ennast regulaarselt aga isegi tänavusel talvel on suusaradadel liikujaid on neist võib olla heal juhul rohkem kui ühel käel sõrmi.

Ma ei saa nõustuda ka siin jällegi viidatud Kaja jutu kommentaarides toodud paraleeliga jalgrattasõidu ja rulluisutamisega. Pilk ümberringi näitab, et vähemalt jalgrattasõitu peetakse siiski loomulikumaks liikumisviisiks kui suusatamist ja tihtipeale ostetakse lastele pigem jalgratas või rulluisud kui suusad. Seda ilmselt ka puht pragmaatilistel kaalutlustel, sest suusatalve on viimasel ajal ikka suhteliselt vähe olnud, samal ajal kui jalgratta või rulluisuga ikka sõita saab. Pealegi sõidavad lapsed/noorukid ratta või rulluisuga ka puhtalt niisama, näiteks koos sõpradega, samas ei ole ma eriti kuulnud, et keegi lastest/noortest sõpradega n.ö õuesoleku ajal suusatamas käiks.

Lisaks on suusatamisega alustanutel hädasti vaja saada veidikegi tehnika osas algõpet, mida kogenud kehalise kasvatuse õpetaja suudab kindlasti paremini edasi anda. Nojah, kui jälle viidata rattasõidule või rulluisutamisele, siis ka seda on vaja õppida, iseäranis oleks tore saada pidurdamise jms koolitust rulluisutajatel…

Mina käisin koolis Raplas ja meil olid suusarajad kohe kooli juures ning kuhugi kaugemale minema ei pidanud. Samas, kuni põhikoolini käisin koolis asula teises otsas ning tõesti oli ebamugav suuski bussis tarida. Kuid kui suusatunnid olid lähestikustel päevadel, siis oli võimalik jätta suusad kooli juurde suusakuuri, seega ei pidanud neid ka igal päeval vedama ning minu mäletamist mööda olid suusatunnid võimalusel seatud nii, et toimuks lähestikustel päevadel ja vähemalt kaks tundi järjest, et ei peaks igal päeval suuski vedama ning oleks aega tundi alustada ja lõpetada (aga ma muidugi käisin nn spordiklassis kus oli mingitel aastatel ette nähtud ka 8 tundi kehalist nädalas).

Ebameeldiva mälestusena meenub see, et suusatunnid olid teinekord keset päeva ning peale rassimist puudus võimalus end korralikult pesta, sest kooli riietusruumi dušširuum oli sel ajal täiesti amortiseerunud (kehtib põhikooli mälestuste osas, keskkoolis käisin juba uues, vastavatud koolimajas). Selle nurga alt on peale koolipäeva toimuvad suusatunnid igal juhul mugavamad. Samamoodi kui õpilased, peavad ka õpetajad ju suusaradadeni reisima, kuigi jah, nemad, vastupidiselt õpilastele võivad ise autoga kohale sõita.

Nii, et argumente on nii ja naapidiseid selles osas, kuidas neid suusatunde korraldada. Kindlasti jääb lastel suusatamisest parem mälestus kui seda teha nn kooliväliste suusapäevadena, aga see nõuab üksjagu kulutsi. Väga toredaks ettevõtmiseks on aga Suusaliidu poolt pakutav Suusabuss, mis tuleb soovitud kohale,  kaasas treener ja 30 paari suusavarustust. Hinnaks tuhatkond krooni päevas,  mis on ikka ütlemata väike hind minu meelest.

11 comments:

Kaur said...

Esimene Delfi kommentaar ütleb kõik ära:
"Kohustuslikud saavad need olla ainult siis, kui kool garanteerib kõikidele varustuse."

Aga!!!
Temaatiline link on tegelikult
http://www.youtube.com/watch?v=0huSGGDgAAc - Winny Puhh, Suusasõit.

Anonymous said...

Maare, sa oled idealist:)
Maailm on vahepeal muutunud, tänane linnalaps ei käi kodule lähimas koolis. Tänases õppekavas on kehaline kasvatus peaaegu olematu, lapsed ei jõua isegi riideid vahetada. Võin julgelt pakkuda, et suusatehnikat suudab õpetada 1% õpetajatest. Kogu selle jama pärast sundida lapsi 10kg kotile veel lisaks suuski vedama, eieieieiei:)
Üks teema veel raha, 70% inimestest vaevleb elamisraha kokku saamisega, mine räägi neile suuskade ostmisest, eriti kui peres ca kolm last:)
Kõne alla võib tulla organiseeritud suusapäev, kus kool laenab varustuse jne, a see kujuneb tõenäoliselt vastlapäevaks:)
Nädalavahetusel oli meil matkal üks tüdruk, suusatasime ca tunni, kui ta maha viskus ja keeldus edasi sõitma. Pisarad silmis vandus suusatamist maa põhja ja põhiline lause oli NAGU KOOLIS:) Eks tal oli veel väike pohmakas all, järgmine päev matkas meiega 26km.

maare said...

Noh, kui nii hakata vaatama, et mis õpilastele ei meeldi, siis võiks välja jätta ju ka muusikaõpetuse, ajaloo, matemaatika, eesti keele grammatika jms. Minule isiklikult ei meeldinud keemia ja füüsika, sest õpetajatega läbisaamine oli nagu oli ja käsitöötunde(v.a see kus kodunduse raames süüa tehti) vihkasin ka. Tagantjärele jällegi vaatan asju teise pilguga.

Rahalise külje pealt: nõus, et iga pere ei saa ega peagi oma lapsele suuski hankima. Selleks ongi olemas laenutus või koolil võimalus tellida sedasama viidatud suusabussi koos professionaalse treeneri (lahendab ka küsimuse kehalise kasvatuse õpetajate oskuste koha pealt, kuigi ma olen siin tõesti idealist ja arvan, et nood ikka midagi oskavad ka) ja suusavarustusega. Selle eest päevas küsitav summa peaks olema jõukohane enamustele koolidele siiski.

Anonymous said...

Koolidel ei ole raha.
Maare, teeme nii, et järgmisele lastevanemate koosolekule lähed minu eest:)
See ei ole üldse naljakas, kui õpetaja ütleb väriseva häälega "palun igalt vanemalt 10.-kr, koopiapaberi ostuks".
Mis puutub nn oskustega treenerit, siis nii tehnilise ala õpetamine ei ole ühele klassile nii väikse ajaga võimalik.
Mina viiksin lapsed hoopis linnulaulu kuulama:)

Anonymous said...

Oih, ei taha olla anonüüm, Ott hoopis:D

maare said...

Millega sinna linnulaulu kuulama saab? Ja kas tundide ajal või peale seda? Kas peab palju jala käima või saab laulule äkki autoga ligi?:D

Anonymous said...

Täiesti nõus, et lapsed peaksid koolis suusatama..
Kas ise olid Veskimäe valvsa pilgu all?

Anonymous said...

Huvitav, mida mõtlevad Brasiilia lapsevanemad, vist ikka sama, LAPSED SUUSATAMA:)

terv.Ott

Anonymous said...

Just küsisin oma suurema lapse käest arvamust.
Ütles, et suusatada oleks lahedam kui nõmedas koolivõimlas veel nõmedamaid harjutusi teha.
Ning lepiks ka kohalesõiduga ja suuskade vedamisega.
Viivi
PS! Siiani see laps suusatada ei armasta...

Anonymous said...

Mulle endale põhikooli suusatunnid sobisid, see oli lihtsalt ainuke võimalus kehalise kasvatuse hinnet 3'est kõrgemale saada. Samas lubati meil tollel ajal uut ja poppi uisusammu sõita. Klassikasammu ma selgeks ei saanudki. Täna, olles kahe lapse isa, ma suusatundi ei poolda. Osta iga aasta ~2 kuni 4 tuhande krooni eest kraami mida kasutatakse heal juhul 4 kuni 10 tundi on minu jaoks põhjendamatu kulutus. Suusailm kui selline külastab meie laiuskraadi ka umbes iga 3 aasta järel.

Laps peab koolist kaasa saama kehakultuursed harjumused aga täna saab ta hinde peale u-klassi tehnikaga jama sooritada, ohutades reegline iseenda tervist ja heaolu.

Heidi said...

Mina jälle pooldan suusatunde. Kesklinna koolid käisid eelmisel aastal uisutamas. Suusatamisest pole ma veel midagi kuulnud. Samas Mustamäe koolides küll suusatatakse. Kool, kus ise õpetan, püütakse ikka kõik lapsed, kes vähegi käe-jala koostööd suudavad sooritada, suuskadele panna. Koolil on ka mingi arv suuski, mida saab kooli hooviski kasutada. Minnakse ka Nõmmele suusatama.
Kui mina koolis käisin, pidin ka linna teise serva oma 3-4 kilomeetri kaugusele suusatama minema ja mulle väga meeldis. Kodu juures olnuks lähemal. Uisustiil oli siis alles nooruke ja seda ma selgeks kooliajal ei saanud. Seepärast olen klassikalise stiili austaja. Enda lapsed suusatavad meelsasti ja sobib ka ümber maja sõitmine. Teevad omavahel võistlust ja puha. Loomulikult tahame, et meie lapsed suusataksid, kuid kui aineõpetajal pole ka elementaarsemaid vahendeid, et tundi anda, siis ei hakka õpetaja ju neid suuski ise ostma, kui koolil raha ei ole. Aga kui kellegil on suusad seisma jäänud ja soovib neist vabaneda,andke teada. Minu kooli õpilased on kindlasti tänulikud. Ps. nad ei ole nii pirtsakad ja ei tea tahta viimasepeal mudelit,ega vaata hinda.