Friday, August 27, 2010

dokumentideta võõras linnas

pilved on pidevalt madalal [26.08.2010 08:45 +09:00]

Kui päris aus olla, siis pole tegemist linnaga, vaid mingi alevi tüüpi asulaga (vene keeles посёлок городского типа), kus elab umbes 8 000 elanikku. Dokumente, ehk siis passi tõepoolest ei ole, see on juba teist päeva kusagil registreerimislauas. Aga lisaks passile pole ka ühtegi isiklikku asja peale arvuti.

Teisel katsel jõudsime Irkutskisse, aga seal selgus, et meie kotte, mille kohta Moskvas kinnitati, et kõik on korras, Irkutskis ei ole. Pärast mõningaid asjaajamisi ja paberite täitmisi (sellised kollakal paberil, igivanad ja kortsus blanketid – tuli välja, et oskan veel isegi vene keeles ja käsitsi täiesti vabalt kirjutada) lendasime edasi ilma kottideta. Lennukiks saime seekord ajahambast räsitud AN-24B ning poolteist tundi hiljem olime juba Ust-kutis, ajaloolises BAM-i alguspunktis.

Veel kakssada kilomeetrit ehk kolm tundi taksoga mööda autobami ja olimegi külakeses, nimega Magistralnõi. Esimene peatuskoht, klubi nimega 2 korda 2, kus olime sunnitud õhtusööki alustama viina ja toostidega. Seltskond oli rahvusvaheline, selleks, et kõik jutust aru saaksid, tuli see tõlkida vähemalt vene-, inglise- ja hiina keelde.

Eile saime teada, et meie kotid on jõudnud Irkutskisse ja meil on lootust neid millalgi näha. Kotis on mul küll ka spordiriided, aga ma polegi enam nii kindel, et ma siin niiväga sörkima tahan minna. Nimelt maeti eile naisterahvast, kes mõned päevad tagasi oli läinud autotee ääres põõsastesse asjatama, ja siis autojuhi silme all karu poolt tükkideks rebiti. Karu nägemine ei olevat siin haruldane.

5 comments:

eduardp said...

Milleks riided ja dokumendid, Siber ja BAM - see ju puhas romantika :)

Vanasti räägiti, et kui vaja karu ära ajada, tuleb talle paljast tagumikku näidata. Nii et see naine põõsas ... jama.

Kuula parem:
http://www.youtube.com/watch?v=1mOZc9WIeTU&feature=related

Markus said...

Irkutski pildi pealt paistab päris mitu tundmatut automarki. On need hiinlased?

Heiti Hallikma said...

Kus sa, Markus Venemaast nii halvasti mõtled :), siin on 3/4 autodest ikka Jaapani päritolu ja parempoolse rooliga loomulikult.

Päris teravaid elamusi saab juhi kõrval, ehk siis meie mõistes juhi kohal istudes - ise näed, et möödasõit pole enam võimalik, aga autojuht üritab ju nii kaugele tee keskele sõita, et tema kah nägema ulatuks. Liiklus on siin ju sama pidi, nagu meil.

Heiti Hallikma said...

Ets, vanasti oli rohi rohelisem ja meri sinisem. Äkki oli tütarlapsel liiga kena tagumik, mis karule meeldima hakkas ...

... aga siin see niiväga naljakas ei tundu, metsajooksud jätan vist vahele.

maare said...

igaks juhuks täpsustan, et mõeldud on karu väikese tähega...