Monday, June 13, 2011

No Limit Adventure

Selleks, et kõik ausalt ära rääkida, peaks vist alustama sellest, kuidas Šveitsis, APEX lõpupeolt tulles, tegime kokkuleppe ScandinavianOutdoorStore.com võistkonnas võistelnud Juha Prittineniga, osaleda koos No Limit Adventure võistlusel Soomes. Eks mõlemal kripeldas sees pooleli jäänud võistlus Šveitsis ja oli vaja leida midagi sinna asemele …

Solvalla-SwinghillReedel, pakkinud hädapärased asjad seljakotti, võtan jalgratta ja sõidan Linnahalli sadamasse, Linda Line laevale. Poolteist tundi hiljem olen +32° C suvesoojas Helsinkis, kus Mika mind juba ootamas. Siinkohas suurimad tänud Mikale, kes leidis aega võistluste peakorraldajaks olemise kõrvalt organiseerida ka minu transport, majutus ja söögid-joogid.

Reede õhtu läheb üsna pikaks, algul Solvalla slaalomimäel, võistluskeskuses, ning hiljem OK77 klubimajas, ujumise ja grillimisega aega mööda saates. OK77 klubimaja on tõeliselt suurepärane koht ja tegevust jätkub kaugelt üle kesköö.

Hommikul 6:20 äratus, kiire hommikusöök, rattaga kanuuvahetusalasse, kus Juha “püssiga”, juba ootab. Tõstame kahese kajaki auto katuselt maha ja seame vahetusalasse valmis. Sõber Pete laenab “konkurentidele” ka kaks, olematu kaaluga süsinikaeru.

viimased ettevalmistusedLiikumisteekonnad saavad meil Juhaga planeeritud minu jaoks harvanähtavas üksmeeles. Ei tea, mis põhjusel, aga vist mitte kordagi ei teki eriarvamusi rajavaliku arutamisel.

Kell 9:00 antakse start Sollvalla slaalominõlva alt, Nuuksion Pitkäjärvi äärest. Jookseme sada meetrit eemalasuva kaardini, kuhu joonistatud esimene kanuupunkt. Kaardiks on aerofoto, mis meie ettekujutusega järvest millegipärast kokku ei lähe. Paar sekundit hiljem taipame, et kaart on peegelpildis. Lihtne – kiirelt tagasi kajaki juurde, aerud … ja juba olemegi kajakiga järvel.

Pääseme sõudma umbes kuuendatena, aga Juha kajakk on tõeline püss, õige pea on jäänud ette vaid üks võistkond, Petri Forsman-Ville Niemelä. Punkti võtame teisena, aga kuna Forsman-Niemeläl läheb nende hiidpika sõiduki pööramisele aega, siis saame mõnekümnemeetrise edumaa, mis tagasiteel pigem suureneb, kui väheneb.

kaart, esimene osaVahetusalas oleme esimestena, aga siis unustab Juha kaardi kajakki, ning kaotame selle äratoomisega veidi aega … kaks võistkonda saavad meist mööda. Võistluskeskuses oleme kolmandana, aga tänu sellele, et oleme ratastel vahetanud klipid pedaalide vastu, siis saame Solvalla slaalominõlva laskumisele teisena. Sllalominõlv on nagu tõeline … slaalominõlv … laskumisele on seatud tähised, mille vahelt tuleb läbi sõita.

Teel esimesse rattapunkti, kui mina ees tempot teen ja üritan vahet Forsmaniga kinni sõita, jõuab meile järgi neljast võistkonnast koosnev rong, mida veab … Forsman isiklikult. Mitte ei saa aru, kuidas me neist mööda saime. Kogu ülejäänud rattaetapp läheb Forsmani vedamisel, neli võistkonda sabas.

Vahetusalas vahetavad teised võistkonnad rattakingi jooksujalanõude vastu, meie saame kohe rajale. Juha usaldab taaskord kaardi minu kätte ja üritan seda usaldust coastaleering etapil mitte kurjasti kasutada. Etapp on tõeliselt lahe, esimese kolme kilomeetri jooksul saame üheksa korda üle järve ujuda. Hoiame pidevalt jälitajatega väikest, sajameetrist vahet. Etapi lõpuosas jõuab meile järgi võistkond Karsu, pärast mida kohe ühe lisakaare teeme ja vahe teiste võistkondadega käest anname.

vahetusalaJärgnevaks rattaetapiks, tagasi võistluskeskusesse, surun kaardi Juhale, kes seepeale otsustab Formani pakutud tempost loobuda ja asub ise juhtpositsioonile. Saame teistega väikese vahe sisse, aga rattaid läbi metsa lükates näitab Forsman, oma tõelist taset ja saab meie ees omakorda pisikese edumaa.

Aga siis … laskumisel, enne vahetusala võtab Juha ratta küljest sinna kinnitatud geeli, laseb siis käed lenksust lahti ja üritab geeli avada. Esiratas hakkab kiirusel 50+ km/h vibama ja enne kui Juha lenksust haarata jõuab, viskab esiratas end risti ja Juha lendab suure kaarega asfaldile, lohisedes seal pikalt. Vaatepilt on üks hullemaid, mida ma kunagi üldse näinud olen.

Selleks ajaks, kui mina saan hoo maha pidurdatud ja ülesmäge Juha juurde tagasi vändatud, on Juha ikka veel meelemärkuseta, asfaldil, keset autoteed. Olen üsna nõutu ja üritan saada selgust Juha vigastustest, õnneks hakkab ta siiski end liigutama.

NO Limit Adventure lõpptulemusÜritan saada Juhat teeserva, kui meie kõrval peatub mikrobuss, kus Soomlane uurib, et mis olukord meil on. Tuleb välja, et Soomlane on arst. Juha on juba veidi toibunud, et üritab väita arstile, et kõik on korras ja kohe läheme edasi. Õnneks arst sellega ei nõustu, vaid kontrollib, ega ühtegi luud katki pole. Luud-kondid üle vaadatud, ei lase arst ka siis veel Juhat minema, vaid kontrollib ka reflekse.

Lõpuks lubatakse meil minna omal jalal lähimasse kohta meditsiinilist abi saama. Jalutame finišisse, Solvalla suusakeskusesse.

Siinkohal võikski vist lõpetatda hästi alanud ja halvasti lõppenud võistluse kirjeldamise, ehkki … Kui Juha õnnetus välja arvata (loodan, et ta paraneb ruttu, ise unistras ta haavade plaasterdamise järel, et äkki ta ikkagi saab järgmisel nädalavahetusel Jukolal oma võistkonnas viimast vahetust joosta) oli suurepärane nädalavahetus. Suurepärane ilm, maastikud, ladusalt korraldatud võistlus ja … julgen kõigile Multisport.fi sarja soovitada ning kindlasti võistlen ka ise veel sel aastal mõnel Multisport.fi võistlusel. Järgmised võistlused on siis 20.08 ja 24.09.2011.

No comments: