Sunday, June 12, 2011

Xdream soojarekord Rõuges

enne starti

Start kanuuga on vaatamiseks küll atraktiivne, aga meie jaoks üks halvimatest variantidest, mis olla võib. Kui ratas või veelgi enam jooks esimese alana tõmbab võistlejate rivi kiiresti pikaks, ning ka punktide märkimine käib kiiresti, ning meie saame rahus hakata “oma asja” ajama, siis suhteliselt aeglase kanuu puhul karistatakse taganttulijate poolt ära iga eeslliikuja eksimus ja ka punkti märkimine on paras võitlus. Eriti keeruline on uuesti oma positsiooni parandamine. Aga see selleks, hea seikleja peab igas olukorras hakkama saama.

Rõuge seikluse meeldiva üllatusena oli stardipaigas kohal ka ingelteam oma täiendatud koosseisus. Seekord mitte küll konkurentsi pakkumas, aga seda tulihingelisemalt võistlusele (õigem oleks küll öelda võistlejatele) kaasa elamas. Ja raskel rajal oli kaasaelamist tõepoolest vaja.

Seoses palava ilma ja eeldatavalt raske rajaga, ei hakka me endile liiga suuri eesmärke võtma … sünnib otsus, et kui Kiirrongile ja GO Reisiajakirjale ära teeme, siis oleme oma eesmärgi täitnud.

20110605_XDREAM_A2_QStart seekord siis meie õnnetuseks kanuudega. Stardist esimesse punkti on kaks varianti – kas mina jooksen esimesse pukti ja siis aitan juba kanuu ühelt järvelt teisele tassida, või läheme ka esimesse punkti kanuuga. Kuna Ott ja Viff kardavad, et mul võib tekkida raskusi kõrkjamülkas, siis otsustame teise variandi kasuks, mis osutub kokkuvõttes aga aeglasemaks. Selleks ajaks, kui meie punkti juurde jõuame on seal parajasti algamas väiksemat sorti merelahing ja nii panevad Ott-Viff mind veidi eemal maha. Mina lähen punkti joostes, Ott-Viff suunduvad kanuuga edasi. Teise kanuupunkti juures on kaardil kiri “LÄBIDA KANUUGA”, aga tegelikkuses oleme meie ühed vähestest, kes 10 meetri reeglit täidavad. Väike valearvestus ka kolmanda punktiga, mille me sõites läbime ja nii ongi vahetusalasse jõudes meie vahe Salomon ACE Team-iga juba pealt viis minutit.

sel ajal kui Ott linnulaulu kuulas ...Linnulaulu kuulamisega, kui võistkonnas on Eesti parim linnuekspert, ei hakka meie Viffiga ennast vaevama, vaid üritame ette planeerida rattaetappe. Kahjuks segab seda Ott, kes kurdab, et ta paneb iga linnu ära esimese kahe sekundiga ja peab siis ülejäänud 38 sekundit sama lindu kuulama. Igavuse peletamiseks üritab Ott meile siis lähematelt puudelt kohe õiget lindu näidata.

Järgneva rattaetapi võiks kokku võtta ühe lausega: “loll pea on kerele nuhtluseks”. No kes küll käskis meil vaadata kaardi asemel eesliikuvaid selgasid. Tõeks saab kuueminutriline viga esimese (kaheksanda) punktiga. Ka kümnendasse punkti üritame kulset lõiget, aga lõikame kuue minutiga näppu. Loomulikult ei ole oma kommentaaridega kitsid Suusahullud, kui neist lühikese aja jooksul juba teist korda mööda sõidame. Sellest hoolimata tõuseme jooksuetapi alguseks 27-ndalt kohalt 18-ndale.

20110605_XDREAM_A1_QJooks orienteerumiskaardiga Vällamäe ümbruses on seekord meie ala, kus päeva teine aeg meid üldises paremusjärjestuses veel üheksa kohta tõstab. Aga jooks ise on raske, palav ilm ja suured nõlvad ei ole just kõige kergem kooslus. Korjame endiga kaasa üsna mitmeid võistlejaid, täpsemalt on jooksuetapi lõpus meil järel üheksa võistkonda.

Järgnev rattaetapp on raske, jooksupingutus annab tunda. Lisaks ei näita võistkonnad, kes meie sabas jooksuetapil priiküüti said, mingit tänulikkust, vaid kihutavad meist kahelt poolt mööda. Samas möödume ka ise mõnedest võistkondadest, näiteks väsimusest tuikuvast GO Reisiajakirjast.

no ei libise!Suusaetapil annavad korraldajad meile kõige viletsa libisemisega suusad nii, et alustuseks kukun peaaegu kõhuli. Õige tõuke saame kätte alles raja teisel poolel. Suusaetapi tõmbenumbriks on muidugi inglid, kes siis piknikulaua üles on seadnud ja võistlejatele head-paremat pakuvad. Keeldun resoluutselt ingel Heleni pakutud kiluvõileivast, kuna kurgus on selline kuivus ja kuumus, et kilu oleks ilmselt hetkega kurgulakke kõrbenud. Alles hiljem saan teada, et selle laua juures küsija suu pihta ei löödud, vaid soovijad said isegi õlut … jaa, õlut.

Taas ratastel järgneb punkt, kus linnulaulu mittetundjad saadetakse metsa linde vaatama, meie jätkame karistuseta ja avastame endid punkti järel kolmandalt kohalt. Küll aga sõidab meist üsna varsti mööda Multisport.fi, veidi aega hiljem Salomon ACE Team … veel veidi hiljem ajab meid alla ISC TEAM – SK ESTO rong. ISC ja ESTO-ga koos saabume ka vahetusalasse.

flying foxJärgnev jooksuetapp eraldab terad sõkaldest, ISC arendab sellist tempot, et meie parimagi tahtmise juures hakkab vahe tasapisi kärisema. Vähemalt sama kiiresti, kui ISC meist eemaldub, jääb omakorda maha ESTO. Kahjuks teeme jooksuetapi teise punktiga (KP 28) ISC eeskujul vale rajavaliku, mida nemad, kui tugevad saavad endile lubada, meie aga mitte. Karistusena on meil paar etappi hiljem järel Kiirrong, kes teatavasti eelmise aasta öise Xdreami jooksuetapi pärast meie peale eriti verine on. Kiirrong hoiab jooksuetapi keerulisematel etappidel aupaklikult meie tuulde, et siis tähistatud etapil, mööda oja meist mööda spurtida ja vahetult enne meid vahetusalasse jõuda.

Enne kanuusse istumist saan mina osa parimast flying fox liust Eestis – kaks korda üle Paasjärve. Kiirrongi staarid, Kandled saadavad järveliule Assarile asenduseks toodud Peko noororienteeruja, Sander Linnuse, kelle olematu kehakaal ei soosi kiiret liugu ja kes minugi hoogu kõvasti alla tõmbab.

finišTeise kanuuetapi läbime kiirrongi tuules, meie Sandriga teeme vahepeal jooksuliigutusi, et jalad liiga kangeks ei jääks.

Viimasel jooksuetapil saame teel teise kontrollpunkti aru, et B-rada on veidi paremale kaldunud, aga otsustame siiski sissetallatud rada kasutada. Väikese peataoleku järel oleme ka oma arust õiges kohas, aga mida ei ole, see on pais ja kontrollpunkt, mis seal peaks asuma. Väikese lisakaare järel kuuleme kusagilt eemalt, kus punkt kindlasti asuda ei tohiks, inimhääli ja otsustame asja kindluse mõttes kontrollida. Ja ennäe, on pais ja on ka kontrollpunkt.

Taaskord kasutavad Ott ja Viff tugema õigust, ning saadavad mind järjekordsele ojajooksule, mis tegelikkuses osutub lausa allikajooksuks, jalad tahavad jääkülmas vees külmast krampi kiskuda. Väga lahe on järjekordne köieliug puude vahelt üle uhteoru, mina naudin seda vaat, et rohkemgi, kui järveliugu.

parimad segasedVeel viimane kontrollpunkt, mille võtmiseks tuleb ronida Rõuge Liinamäe vaatetorni ja finišis me olemegi. Seitsmenda kohaga, mis pärast väikest EXEL-damist muutub kuuendaks, sest Multisport.fi on jätnud ühes vahetusalas punkti märkimata. 45 minutit sellise eksimuse eest on minu meelest veidi liiga karm karistus, aga mis teha, reeglid on sellised.

Kiirrong on olnud lõpuosas nime vääriline ja lõpetab kuus minutit enne meid, viiendana. Teine konkurent, GO Reisiajakiri saab lõpuks seitsmenda koha, neil koguneb kaotust meile 15 minutit. Ehk siis kokkuvõttes saime tehtud pool rehkendust, aga selle eest korralikult.

Au tuleb anda ka konkurentidele ISC Team-ist, kes seekord edestasid meid kindlalt, polnud vaja isegi EXEL-i abi. Tundub, et Elo on poisse hästi treeninud.

No comments: