Thursday, October 11, 2007

Praetud juust a´la Maare

Heiti ema on nädal aega õhtuti käinud keldriehitusel abiks. No superämm on mul! Olen siis püüdnud ka korralik naine ja minia olla ning samal ajal kui teised keldris rassivad, rakendanud oma kokandusoskuseid. Eilsesse menüüsse mahtus tomatisupi kõrvale ka praetud juust, maitsev roog, mida võib liigitada nii suupiste kui ka kergema põhiroa alla. Kuna juustupraadimise õpetust on minult mitmel korral küsitud, siis panen selle nüüd kirja. Senised sööjad on kiitnud.

Ühesõnaga. Tuleb poelettidelt üles leida Saida mahejuust, selline valge, mozarellat meenutav, tagasihoidlikus pakendis. Seda ei ole mitte kõigis poodides saada - näiteks Selveritest ei tasu otsida (huvitav, sest Saida mahekohupiim ja jogurt on samas müügil). Rimides on aga tavaliselt Saida juust olemas, isegi meie mitteniihästivarustatud Põhja- Rimis. Lisandina juurde tomatit, mugulsibulat, värsket basiilikut ning kui on, siis kreemjat balsamico kastet.

Juust tuleb lõigata umbes poolesentimeetristeks või natuke jämedamateks viiludeks. Viilutada tomat ning lõigata valmis sibularõngad. Võtta pann ja ajada see kuumaks. Õli või muud sellist panni peale ei ole vaja panna, sest juust annab praadimisel ise küllalt palju rasva välja.

Panni kuumaks ajamine ongi kõige tähtsam tegevus selle asja juures: pann peab olema tõesti kuum, sest vastasel juhul sulab juust sooja panni peal lihtsalt laiali seda ei saa mõnusasti krõbedaks ajada. Minul on gaasipliit, panen alguses panni täiele tulele ja kui see on piisavalt kuum, keeran praadimise ajal tuld vajadusel veidi vähemaks.

Kui pann on piisavalt kuum, pole juustu vaja panni peal kaua hoida, liigutad natuke ja keerad siis teistpidi - praetud pool peaks selline krõbedalt pruunikas olema. Panen tavaliselt paar-kolm viilu korraga pannile, sest siis jõuan neid ka õigel ajal ümber keerata ja juust ei hakka sulama.

Kui ka teine pool on praetud, laon juustutükid vaheldumisi tomati ja sibularõngastega taldrikule ning maitsestan värske basiiliku ning balsamico kreemiga (kui on). Soola ja pipart võib ka panna aga ma viimasel ajal ei olegi pannud - roog on täitsa hea ka ilma.

Ongi kõik. Head isu! Ahjaa, juustupraadimise idee saime Venezuelast, seal pakuti sellist rooga desserdina, koos vürstika moosiga. Tõime purgi sellist moosi sealt kaasa ka aga nüüdseks on see otsas ja Eestis ei ole ma midagi sarnast leidnud. Kuulnud olen, et mingi talutootja on sarnase asja küll välja mõelnud aga müügil kohanud ei ole. Asendasin moosi tomati, sibula ja basiilikuga ning on ka väga hea :)

No comments: