Monday, January 19, 2009

Ruhnu karu Haapsalu lahel

Suur sula ja sellele järgnenud mõnepäevane külm on muutnud Haapsalu lahtede jää jälle uisutatavaks. Ning kuna meie hulgas on ka eriti rahutuid hingi, siis kohe oligi potsatanud minu kirjakasti kiri Leivolt, kes arvas et ega nädalavahetust ei saa ju lasta raisku minna.

Pühapäeva keskpäevaks kogunes Haapsallu, P.Tšaikovski puiestee otsa, kohta kust korralike jääolude korral algab Haapsalu-Noarootsi jäätee, terve hulk karvaseid ja sulelisi. Ainsaks puudujaks oli ürituse peaorganisaator, Leivo (nagu hiljem selgus, oli tal selleks mõjuv põhjus). Mere ääres selgus, et me ei olnud kaugelt mitte ainsad uisutajad Haapsalu lahel - laht oli nagu Tootsi rosinasi, lausa mustas uisutajatest.

Läksime siis meiegi. Veiko ees ja teised järel, tõmmati uisutajate rivi juba algusest peale kohe päris pikaks. Karu, hüüdnimega mürakaru, kes on harjunud ees jääd testima, ei saatnud sellega muidugi leppida ja läks oma uisujälge kõrvale tegema. Asi lõppes sellega, et ühes eriti looduskaunis kohas sai Karu jääst võitu ja vajus ühte jalga pidi läbi jää. Karu muidugi sellega ei leppinud ja väikese vaeva järel sai mõlemad jalad läbi jää. Suures õhinas unustas ta nüüd, et ei ole oma kodutiigis, jääaugus ja kükitas kiiresti kaks korda, mille tulemusena jäi kuivaks ainult Karu müts.

Saatsime Karu tagasi Haapsalu poole ja jätkasime oma teekonda, nüüd sai Veiko juba ilma konkurentideta rahus ees uisutada. Vahepeal pidime veidi maad mööda kõndima ja olimegi juba Tahu lahel.

Uudistasime Tahu lahe ääres olevaid linnuvaatlustorne ja tegime siis peatuse Kalevipoja ehk Truumani kivide juures. Kivide juures tekkis mõte, et nüüd võiks üle Võnnu poolsaare Saunja lahele uudistama minna, aga kui selgus, et kõrkjate vahel tuleb veidi läbi vee kõndida, siis olime üldsuse survel ka meie Veikoga sunnitud tagasi pöörama.

Tagasitee läks kiiresti. Kerge taganttuulega hakkasid kilomeetrid eriti kergesti tulema, kiiremad veidi üle kahe minuti. Kokku siis 2:15:35 ja 28.55 kilomeetrit.

Karu oli käinud vahepeal Hele-Mamburi juures teed joomas ning vastutasuks jutustanud Helele oma eluloo, alates rahareformist koos kõikide üksikasjadega.

Selgus, et veel enne, kui Karu talisupluselt tagasi Haapsallu jõudis, oli Hele juba jõudnud rääkida tuttavatele, kuidas Karu jääaugus suples. Kuna ta aga ei selgitanud, et tegemist on tema sõbra, Karuga, siis oli delfis juba üleval uudis, kuidas Haapsalu lahel olla Ruhnu karu nähtud ja vastav paik ka juba Karuauguks ristitud ning Haapsalu Maa-ameti kaartidele kantud.

Õhtu lõppes Veiko lahkel kutsel Kadarbiku talu saunas, kus testisime tuntud headuses smuutisid ja Maarele tutvustati beebiporgandite uut pakendit - nimelt  võimaldab uus pakend porgandid täiega mikrolaineahju panna ning mõnusalt stoovitud porgandid on valmis mõne minutiga.

Teekond ja mõned fotod.

1 comment:

Anonymous said...

See Karuga juhtunu ajab ikka suu muigele. See pole ju mitte esimene kord.
Kuid me Kajaga olime terve pühapäeva väga tegusad ja sellest saate aimu mõne päeva möödudes. See telekavahetuse jutt oli reedeõhtune ja uisutamist poleks seganud.