Thursday, July 19, 2007

kas tegija ikka kannab kiivrit?

Maanteeamet korraldas eelmisel ja ka sel aastal kampaania "Tegija kannab kiivrit" eesmärgiga teadvustada inimestele kiivri kandmise vajalikkust liiklusohutuse tagamiseks. Tõsi küll, sõnumis rõhutati kiivri vajalikkust eelkõige jalgrattaga sõites, kuid tegelikult on kiiver sama oluline ka rulluisu või rulasõidul.

Üleeile, kui Heitiga Viimis poolsaare ümber tehtud rattatiirult tulime, mõtliskesin Pirita tee ääres oleval ratta- ja rulluisuteel liiklejaid vaadates just selle üle, et teavitustööst hoolimata ei ole kiivri kandmise vajadus ikka väga paljudeni jõudnud. Eriti torkas see silma sel ülerahvastatud kergliiklusteel, kus läbisega sõidavad suured ja väikesed ratturid, väga erineva tasemega rulluisutajad ja tagatipuks on teel ka jalakäijaid, tihti veel väikeste lastega(!), kes nii mõnigi kord ohtlikult ratturi või uisutajate teele ette jooksevad. Kiivrit kannab vaid mõni üksik, sealhulgas on peanupp paljas ka nendel rulluisutajatel, kes harkisjalu alles rullidel püstiseismist harjutavad.

Eile aga, tõukekaga Pirita velodroomile Hansapanga Tervisejooksule sõites, nägin samal teel hoogsalt rulluisutavat peaministrit Andrus Ansipit. Jah, ühtepidi on väga hea meel, et meil on nii sportlik peaminister, kellega tervisespordirajal võib kohtuda.

Aga.

Peaminister ei kandnud kiivrit.

Hoolimata sellest, et tema rulluisuhoog oli muljetavaldav. No mis kasu on siis kampaaniale kulutatud rahast ja ajast, kui riigi esimene mees risti vastupidi talitab...

Kutsun siinkohal kõiki üles oma lähedastele ja tuttavatele siiski meelde tuletama, et kiiver muudab rattasõidu, rulluisu ja rulasõidu siiski tunduvalt ohutumaks. See kerge plastmassist koorik Sinu peas võib ühel hetkel osutuda oluliseks elupäästjaks.

Tegija kannab kiivrit!

10 comments:

Anonymous said...

Aiaiai, sellest soovitan sul lausa EPL'i online'le kirjutada arvamusartikkel!

Heiti Hallikma said...

Kui teisipäeval jalgratastega sõitmas käisime oli see minu meelest samuti härra peaminister isiklikult, kes meile rulluiskudega vastu tuhises - ilma kiivrita loomulikult. Kusjuures sõitis ta meile vastu nii minnes, kui tulles, mis tähendab et peaminister tegi pea kahetunnise rulluisutreeningu. Nojah, klubi Tartu maraton korraldab nüüd ju ka Tartu Rulluisumaratoni ...

maare said...

EPL online ei ole vist ka päris lahendus. Pean sportivast peaministrist tegelikult väga lugu ja Onlines kirjutamine võiks näida kui poliitiline näpugaviibutamine. Pigem kirjutaks mõnele nõunikule, kes peaministrile lähedalseisev on.. aga ilmselt on saab selline nõunik sarnaseid kirju ämbrite kaupa - et mida peaminister tegi nii või naapidi.

Ja üldsegi - peamiseks pean hoopis ohutu liiklemise sõnumi edastamist.

Kiivri kandmine rattal ja rullisõidul peaks saama samasuguseks automaatseks harjumuseks nagu autos turvavöö kinnitamine või ruumist lahkudes tule kustutamine.

Anonymous said...

isegi mõtlesin neil teemadel kui seda nägin:
http://www.ekspress.ee/viewdoc/86FBD52B5FE10D07C22573150058EB90

Anonymous said...

Mulle tundub, et kõik kes seda kohustusliku rattaga kiivri juttu räägivad on tervisesportlased. Aga ma sõidan rattaga ringi nagu autoga. Käin koolis, tööl, poes ja igal pool mujal. Mul ei ole lihtsalt kuhugi seda kiivrit panna.

maare said...

See on lihtne. Pane kiiver pähe:)

Arkadi Zuk said...

Anna kiiver Ansipi kätte hoiule. Ei kuluta vähemalt.

Marek said...

Mulle tundub, et linnaisad on planeerinud Pirita (üks rohkem kasutatavaid) jalgrattatee väga kitsa. Ruumi nagu oleks, et rajada laiem jalgrattatee. Mis aga puutub rulluisutajatesse, siis nemad peaksid eriti hoolega seal teel sõitma ja teed andma ratturitele, sest liiklisreeglite järgi on see tee ainult ratturitele.

Andres P said...

Nuuh, väga spetsiifiline töö peab olema, kui pole kiivrit kuhugi panna. Ma käin südamerahuga toidupoes ringi kiiver peas, esimene kord oli imelik ... Kui peas ei taha hoida võib näiteks lõuarihmaga kotissanga külge riputada. Ei pane eriti tähelegi.

Anonymous said...

Mis mõiste see tervisesportlane on anonüümsel postitajal?
Kas Heiti on?
Kas Maret on?
Kas mina olen?
Kas Xdreamil osalejad on?

Kahjuks jah on kiivriga nii, et selle vajalikkusest saad aru ainult üks kord elus - või õigem oleks öelda, et siis enam ei saa aru, sest siis enam pole vaja.