Saturday, December 20, 2008

Retseptisoovitus jõuludeks: mine Balti jaama turule...

... sest sealt võid leida igasuguseid põnevaid asju pidulauale. Aeg- ajalt me ikka käime seal uudistamas, kui juhtub just selline mõnus vaba hetk nädalavahetusel olema.

Muidugi, enamuse sealsest kaubast moodustavad odavad tööstuskaubad ja liha- ning juustusaal ei hiilga just puhtusest aga see selleks. Meie jaks on turu toredaim osa hoopis lihasaali külje all asuv pisuke lettide rivi, kus kümmekond memme- taati oma kaupa müüvad. Toredad  ja heatujulised on nad ja pakuvad oma vene- eesti segakeeles sulle lahkesti müüdavat. Heiti on juba korra meie turul käigust kirjutanud.

Peedimahlas hapendatud küüsalauke müüv taat on alati kohal, temal on pakkuda tavaliselt ka värsket koriandrit, peterselli, sibulat ja küüslaauku. Sissetehtud rõõsikad muidugi ka:) Tänagi ei suutnud me lahkuda ilma tema kuulsate hapendatud küüslaaukudeta (proovida tasub  neid kindlasti, näiteks ma arvan, et kui peaks ette tulema viinavõtmist, siis need võiksid olla küll suurepärane sakuska). Vana veel ültes, et mäletab meid eelmisest korrast kui neid ostsime:) Eelmise korra suure tünni asemel olid need tal täna tunduvalt väiksemas pütis - tea kas hakkavad otsa saama?

Lisaks ostsime küüslaauku, seda päris siin kasvatatud, mitte Hiinast toodud. ja Adzikat - võtsime kohe kolm purgikest, kõik erinevat sorti -  sobib jõuluprae kõrvale pruukida.

Üks memm müüs nelja erinevat sorti hapukapsast - tavalist, porgandiga, mädarõikaga ja .. õuntega, jah selline huvitav kapsas. Me võtsime prooviks mädarõika oma. Järgmiselt memmelt ostsime hapendatud õunu - mulle hirmsasti maitsevad ja miks mitte neid kasutada salati asemel kas prae kõrval või niisama näksimiseks. Praegu just Heiti nosib üht:)

Kolmeliitrise purgi kodus tehtud õunamahla võtsime tädilt, kes palus võimalusel purgi tagasi tuua. Tema müüs ka leedri- ehk lodjapuu marju - nii kuivatatult kui keedisena - need, tavaliselt mürgiseks peetavad marjad on tegelikult rahvameditsiinis ravivahendina üsna tuntud.

Seeni pakuti muidugi erinevat moodi: soolatud, hapendatud, marineeritud. Keedetud peedid, nii värskelt, et  veel auravad kausis. Sissetehtud kurgid, paprika, purgid kõrvitsasalatiga... no jätsime midagi järgmiseks korraks ka:) Aga tõesti, pidulauale võiks siit saada nii mõndagi huvitavat, maitsvat ja tervislikku. Mitte ei tahaks leppida mõttega, et nende toredate memmede- taatide lettiderivi asendab varsti moodne kaubandus- ja ärikeskus. Ühinen siinkohal kahel käel iir hermeliini arvamisega.

Ja pühadeelne kingisoovitus ka: Suva sokipood Kotzebue tänaval. Sokimeistrid on loonud väga laheda rahvusmustritega etno- sarja näiteks:)

3 comments:

Andres P said...

Kui nüüd botaaniliselt täpne olla siis tegelikult on leeder ja lodjapuu täiesti erinevad põõsad. Lodajapuul (Viburnum opulus) on suuremad,punased ja mahalased viljad - ka rahvasuu ei arva, et nad mürgised oleks, kuid neid lihtsalt ei sööda. Lindudele meeldivad ja tegelikult on kasulikud.(palju iluaia vorme)
Leeder on eestis esindatud koguni 2 metsiku liigiga: must leeder - Sambucus nigra (peamiselt Saaremaal ja lääne eestis) on mujal hinnatud veinimaterjal ja ravimtaim, tõsiküll - enamus taime osi tõesti mürgised. Eestis laiemalt levinud on punane leeder (Sambucus racemosa) - punaste tillukeste kobaras marjadega. Mürgisusega sama lugu - kõige mürgisemad on seemned. Linnud söövad kõiki leedri marju hea isuga(seemned pole neile seeditavad) ja levitavad neid hoolega.
Metsasjooksjatele võib punane leeder tuttav tunduda selle põõsana, mis väga kergesti murdub. Eriti talvel, külmaga. Suvel haiseb.

Sellised turud on vahvad jah.

maare said...

Njah, ma ei pretendeeri tõesti selles osas täpsusele. Tädi poolt müüdavate marjade juures oli vist silt lodjapuu ja selle leedripuu asja panin nüüd juttu ise juurde, tuginedes internetiavarustest leitud teabele. Peab tunnistama, et alguses oli mul teksti isegi sisse kirjutatud sulgudes repliik, selle kohta, et pole päris kindel kas panin õigesti - a arvasin, et küllap internet ei valeta ja kustutasin ära:)
Aga hea teada nüüd, mis on mis.

Unknown said...

sokkidest. mul neid juba 3 paari, nagu muhu sussid :o) kuid pean tunnistama, et õnneks tekitas suva ka kaubamaja juurde oma poe!!! muidu oli jah paari soki pärast vaja teie külla kõmpida!