Tuesday, November 20, 2007

Valgehobusemägi ... ja lumi

[Keppimiseta elada ei saa ... Start homme kell 13 Karu juurest, sealt edasi Nelijärvele. Kohustuslik varustus - taskulamp. TT]. Selline teade potsatas meie telefoni postkasti laupäeval.

Valgehobusemäge vallutamas [18.11.2007 14:18]Tegelikult korrigeerime teel sihtkohta veidi plaane ja manööverdame stardikoha veidi lähemale - Mägede külla, Valgehobusemäe läheduses asuva Mägede liivakarjääri kaldale. Üllatus on see, et kui Tallinnas polnud lund ollagi, siis juba kusagil Alavere kandis on maa täiesti valge ja Vetlast alates on maas korralik lumi. Õhutemperatuur langeb, mida lähemale stardikohale jõuame. Tallinna +3°C asendub nulliga.

Stardime [14:07] läbi lume Valgehobuse mäe poole ja alustame oma matka kohe tipu vallutamisega. Edasi leiame tähistatud matkaraja, mis tundub meie plaanidega sobivat, viidad teatavad igatahes: "Kõrvemaa suur ring 65 km" :). Viff ja Maare teevad ees tempot, nagu tõelised rajaleidjad, tuvastades lumelt hüppava jänese ja galopeeriva linnu jäljed. Kohtume ka kahe päris suusatajaga, kellest üks ei saa jätta mainimata "ärge kõndige raja keskel ja rikkuge lund".

pidulik vastuvõtt finišis [18.11.2007 16:59]Tund ja kakskümmend minutit peale alustamist [15:27] on viimane matkarajalt ärapööramise võimalus juhul, kui me ei taha just pimeda peale jääda või tuldud teed tagasi minna. Kaart ennustab küll et läbida tuleb 200-meetrine suunaetapp ja leida metsas üles rajaots, aga see pisiasi meid ju ei sega. Raivo teatab, et "lõpuni jääb pool tundi ja kokku tuleb mõnus 2-tunniline matk". Keerame matkarajalt sihile, mis kisub üsna varsti soiseks.

Mööda sihte ja metsateid jõuame vana talukoha juurde, kus tee lõpeb ja tuleb võtta suund läbi soise metsa, keset metsa algavale rajaotsale. Aega on kulunud 2:02 ja linnulennuliselt on autodeni 2.8 kilomeetrit, Raivo teatab, et "veel pool tundi".

Joome ära kaasavõetud tee ja "sukeldume" metsa, 200-meetrist suunaetappi läbima. Veerand tundi hiljem [16:24] on autodeni veel 2.6 kilomeetrit ja Raivo teatab, et "veel pool tundi". Enam ei lähegi palju aega, kui jõuame rajaotsani ... ja väga õigeaegselt, viimased "pool tundi" kõnnime juba täiesti pimedas, pealampide valgusel.

Tagasi autode juures [16:58], tervitab meid sinna vahepeal tekkinud lumemees :). Ilm on läinud ka siin soojaks, +4°C. Sõidame kiirelt sauna.

Planetis teekond ja pildid.

No comments: