Tuesday, May 27, 2008

Girlpower

Nõmme teisipäevakult kiirustasime täna Kanutiaia Noortemajja. Sest seal etendus täna Kullo Teatrikooli tükk "Girlpower", kus ühe keskse osatäitjana mängis vend Mamburi tütar Liisa. No ma läksin ikka suure huviga, sest keskkooli ajal sai ju isegi Rapla kohalikus kooliteatris - "Kummiaken" kandis see siis nime - näitlejameisterlikkus proovile pandud. Jaa... ainult eredad ja lahedad mälestused on sellest.

Aga täna vaadatud "Girlpower"  oli meie toonaste katsetuste kõrval päris proffessionaalne tükk.  No Kullo Teatrikool on sellega ohtralt auhindu korjanud ka: näiteks Saaremaa teatrifestivalilt toodi ära ühtekokku üheksa auhinda, üleriigilisel kooliteatrite festivalilt ka mitu preemiat, sealhulgas mõlemal teatrifestivalil sai ka Liisa ise päris oma näitlejapreemia. Üksikema- rolli eest selles tükis.

Eva Östergreni muidu vist päris feminiinset näidendit on juhendaja Virko Annus koostöös trupiga veidi kohandanud - aga see kohandamine on näitlejate kontekstis vaid hästi mõjunud. Jah, paralleele elust leidsime me, saalisolijad, sealt mõndagi. Kindlasti julgen soovitada noortega töötajatele - seal on, mida gümnaasiumiealistel ja ka vanematel vaatada ning mille üle mõelda. Hele näiteks asub ilmselt varsti läbirääkimistesse Haapsallu noortele näitamiseks kutsumise asjus:)

Ja muidugi osatäitjad ise. Nemad andsid täiesti "päris" teatrinäitlejate mõõdu välja, et mitte öelda tegid silmad ette nii mõnelegi palgalisele tegelasele suuremas teatris. Sellist päheõpitud-teksti-edastamise tunnet ei tulnud kordagi ette, kohvipausi ei oodanud ka.  Isuga tehtud ja saalisolijate poolt nauditud. Mulle meeldis eriti noorema tütre osatäitja, samuti ainuke meeosatäitja selles tükis ja Liisa muidugi ka. Eriti lahe veel see, et ema- roll pole Liisat lähemalt tundvatele ehk esimene, mida tema loomusega seostada. No ta vist alguses natuke sabistas ka - nii palju tuttavaid saalis ju, see pole lihtne, tean omast käest - aga see läks kähku mööda ja ta sulas tükki ilusti sisse. Aplodeerisime püstiseistes. Tunnen tädiuhkust:))

Järgmine "Girlpower" mängitakse juba varsti. 03. juunil Hobuveskis. Ja kuskil on neil üks etendus veel plaanis. 

No comments: