Wednesday, August 27, 2008

Paide poriralli

Nädalavahetusel osalesime Xdream kolmandal etapil, Paides. Selle etapi märksõnadeks on vesi ja pori. Mitte ainult järvemuda, nagu Pikasilla mudaloos, vaid igasugune vesi ja pori tema erinevates vormides: kruusateedel jalgrataste alt üleslendav pori, mis algul näole kenad Pipi tedretäpid jätab, aga edasi täidab silmad ja suu, katab riided ja ratta paksu halli koorikuga. Paide Veehoidla tagusesse võssa sissejoostud laiad ja põhjatud mudarajad, mis kraavide läbimisel üllatasid veel ebameeldiva haisuga ... ja sügavusega. Mündi soo oma laugastega, millest sai mõned korrad üle ujuda. Loomulikult Paide Paisjärv, Pärnu jõgi ja Esna jõgi ... vihm kah muidugi :).

Kuna Lauri on parajasti rattaorienteerumise MM-il, siis võistleb seekord koos meiega Urmas Utar. Esimene etapp, „Jalgsi – igal liikmel erinev KP“ loeme kaardilt ... Urmasel oli osalemisel tingimus, et tema kaarti vaatama ei pea ... OK, ei peagi, lepime niimoodi kokku, et Urmas vaatab sellel etapil Oti (ISC Adventure Team) selga. Ja kuna me ju ei tea, millise variandi Ott endale sai, siis on Urmol kohustus Randy selga jälgida ja minul Rainiga sama punkt võtta. Õnneks pole Rain kade ja nii saan kah poolel etapil teada, millisesse punkti me läheme :).

foto Anniki Inno Punkt võetud, tagasi võistluskeskusesse ja jalgratastega järgmisele etapile – Rattaralli. Etapi algul on jalgrattureid päris tihedalt, aga kui poolel etapil veidi tempot tõstame, siis jääb võistkondi vähemaks.

9.47 kilomeetrit hiljem jõuame täisporistena järjekordsesse vahetusalasse, et suunduda Jalgsi etapile. Jalgsi etapp algab võiks öelda et juba traditsiooniliselt – pikk etapp üle raba lauka otsa juurde, siis paar lühikest jooksu-ujumise etappi laugaste vahel ja tagasi. Raba on päris pehme ja joosta raske. Hoopis lõbusam on tagasitulek, kui meile suuremas koguses võistkondi vastu tuleb.

foto Anniki Inno Nüüd lühike etapp nimega Ratas, kus teeme esimese väikese vea – punkti 11 valime vasakpoolse ringivariandi, mis rattakaardi järgi raudselt õige, aga tegelikkuses osutub 1:20 otseminekust aeglasemaks.

Rulluisk – 2 ringi ehk korraldajate info põhjal 5.97 km on täiesti tasane ja läheb ruttu. Vahetame rulluisud taas jooksujalanõude vastu ja jookseme punkti nr 16, kus ees ootamas väike lisaülesanne, ujumine üle Paide paisjärve. Vestid selga ja … vesi on mõnusalt soe ja lisaks saab kehalt maha mudakihi, küll mitte kauaks.

Joostes ümber järve tagasi ja jätkame Jalgsi etappi, nüüd on meiega jäänud veel ainult Team VAUDE. Ehkki kaart ja maastik ei ole peale vaadates küll midagi erilist, siis etapi algus on vägagi eriline, nüüd saame alles tõelist pori. Õnneks on hullematesse kohtadesse B-raja poolt juba jäljed ette joostud, lausa põhjatud jäljed.

Punkt 23 ja jälle lisaülesanne: Urmo läheb Paide vallitornist laskuma, meie Urmasega üritame leida kolme peidetud punkti, mis meil kuidagi õnnestuda ei taha. Urmo on juba ammu laskunud, kui meie oleme ikka alles ühe punkti leidnud. Kõige kiiremini leiab punktid ja lahkub linnusest hoopiski Kiirrong, kolm minutit hiljem Team VAUDE ja lõpuks, üle viie minuti hiljem meie. Viimased jooksuetapid pingutame.

Fotoluks Tagasi Paide paisjärve ääres ja eelviimane etapp: Kanuu – punktide järjekord vaba. Otsustame alguses võtta ära allavoolu oleva punkti nr 51. Punkti juurde jõudes saame kätte Team VAUDE ja näeme, et ka Kiirrong ei ole meist väga palju ees. Tagasi sillani ja sealt kanname kanuu Paide paisjärve. Natuke aerutamist ja kanuu jälle veest, võtame punkti 50. Nüüd jätkame kanuu kandmisega, mööda teed ja ümber metsatuka, peaaegu punktini 49. Mööda kraavi punkti ja nüüd läheb allavoolu tõeliseks kanuuralliks. Alustuseks sõidavad Kiirrong ja Team VAUDE pikalt kõrvuti, mis ei võimalda just liiga kiiresti sõuda. Siis õnnestub meil Kiirrong kogemata ahtriga sõidusuunda keerata ja nii pääseme nendest mööda … mitte kauaks, punktis saavad nad meist uuesti ette. Ehkki õhus on kerget elektrit, siis lõpuni jätkame veidi rahunenumalt :), järjestuses VAUDE – Kiirrong – meie.

Fotoluks Kanuu kiirelt veest, vestid seljast ja algabki võistluse viimane etapp – Ratas. VAUDE saab etapile esimesena, meie loetud sekundid hiljem, Kiirrong meist omakorda veidi taga. Viimastel etappidel mingeid valikuid ei ole ja tänu kiirele lõpule jõuame staadionile VAUDE-ga üheaegselt.

Viimaseks lisaülesandeks on 200 meetri takistusjooks – kusjuures rajal olevad takistused, tõkked tuleb ületada ja pinkide alt läbi pugeda. Noh, ega me ilmaasjata ei analüüsinud Usain Bolti fenomenaalset 200 meetri jooksu, hoolimata takistustest edestame lõpuks VAUDE-t 45 sekundiga ja suurepärase lõpuga teiseks tõusnud Kiirrongi 36 sekundiga.

Fotoluks Võitjaintervjuu antud, läheme tulemusi maha lugema ja oh seda ebaõnne – selgub, et Urmasel puudub märge esimesest vahetusalast. Ehkki Urmo on täiesti kindel, et ka tema nägi, kuidas Urmas punkti märkis, on märge sellest punktist meil puudu ja saame „preemiaks“ 15 minutit ajale otsa. Õnneks oli meie lõpp piisavalt kiire, et sellest hoolimata edestada Hansa 4WD-d ja saavutada auhinnaline, kolmas koht.

... aga tänagi on parema käe triitseps kanuu tassimisest veel valus ...

No comments: