Monday, September 08, 2008

Moskva Aeroekspress ja muu

Üle hulga aja taas Venemaal. Bratskisse lendamise graafik oli üsna tihe: Tallinn - Moskva lennuk pidi maanduma Šeremetjevo lennuväljal kell 16:00 ja järgmine, Moskva - Bratsk lend väljuma juba kell 20:15, aga Domodedovo lennuväljalt. Arvestades Šeremetjevo lennuväljal lennukist väljumisele, passikontrollile ja muudele, Venemaal täiesti tavalistele ajakadudele tunni, ning kuna check-in Domodedovos lõpetatakse tund enne lennuki väljumist, siis jäi ühelt lennuväljalt teise jõudmiseks veidi üle kahe tunni. Lisaks oli asja juures veel üks tundmatu - reede õhtu, mil Moskva ja Moskva lähiümbrus uutodest umbes.

[05.09.2008 16:40:26 (GMT +3)] Parematel aegadel (millalgi eelmise aasta lõpus) olen sama vahemaa läbinud taksoga ühe tunni ja 20 minutiga, aga siis näitas takso spidomeeter Moskva ringteel pidevalt kiiruseks 160 km/h ja sõites oli tunne, nagu oleks sattunud arvutimängu - täiesti normaalne oli reavahetus korraga üle nelja sõidurea jms.

Seekord otsustasin ära proovida ühe üsna uue Moskva hiti, Аэроэкспресс. Turistile tõeliselt mugav - Šeremetjevo 2 terminalist 5 minutit jalutamist ja jõuadki raudteeterminali. Pole üldse Venemaa tunnet, kõik läigib puhtusest, teenindajad on viisakad ja naeratavad. Ainus ebameeldiv asi kogu loo juures on, et rongid ei kipu käima mulle sobivatel aegadel. Seekord pole hullu, 30 minutit ootamist ja kell 17:00 väljub Aeroekspress Šeremetjevo - Saveljevski (Савёловская) vaksal. Veel 30 minutit hiljem olemegi Saveljevski Vaksalis.

[05.09.2008 16:43:51 (GMT +3)]    Nüüd järgneb tõeline sport - kihutame läbi  inimmassi oma kottidega metroo peale, Mendeleejevskaja jaamas teeme kiire ümberistumise - tormame Mendeleejevskaja jaamast Novoslobodskaja jaama ja sealt metrooga Paveletski vaksalisse. Nüüd jääb 13 minutit, et osta pilet ja jõuda Domodedovo rongi peale. Sooja on +27°C ja särk leemendab higist. Veel 35 minutit ja olemegi Domodedovo lennuväljal. Selgub, et lendu on edasi lükatud, uueks ajaks pakutakse 21:50.

Check-in lauas selgub, et mingil põhjusel ei ole meid reisijate nimekirjas, hoolimata olemasolevatest elektroonilistest piletitest. Õnneks on VIM Airlines kassas hakkajad tüdrukud, kes lennu vanema pealekäimisel suudavad meie piletid oma süsteemide rägastikust üles leida ja meid lennukile registreerida. Ja täpselt kell 21:50 stardimegi, lennukiks lausa Boeing 757-200.

No comments: