Friday, September 19, 2008

vaadake mis te ise teete!

Seisin hommikul oma tõukerattaga Balti jaama juures jalakäiate ülekäigurajal punase fooritule taga. Üks pealtnäha soliidne vanem proua vajutas nuppu, et roheline tuli tellida, siis vaatas aga vilksti teele ja lippas üle. Samal ajal ootas meiega koos foori taga ema koos umbes 10 aastase tütrega. Kui proua teele hüppas, tegi tüdruk ka kähku mõned sammud - ema tõmbas ta kapuutsist tagasi ja käskis rohelise tule ära oodata. Tüdruk vaatas täitsa arusaamatuses emale otsa: "aga see naine läksu ju üle! Ja autosid ei tule ju.."

Vanemate inimeste eluohtlik eeskuju. Kurb.

Kui tuli roheliseks läks, jõudsin prouale Schnelli tiigi ääres järele. "Palun, kui võimalik, ärge enam vähemalt laste nähes punase tulega teed ületage," püüdsin maailma parandada. Vastuseks nähvati: "Aga teie ärge sõitke jalgrattaga kõnniteel!"


Selline lugu. Ikkagi loodetavasti see proua järgmine kord mõtleb, enne kui punasega üle tee läheb. Mina aga hakkan nüüd liikluseeskirja uurima, sest päris huvitav küsimus on see, kuskohas ma oma tõukerattaga sõitma pean: sõidu- või kõnniteel...

-------------
Täiendus: jah, liikluseeskirja uurides selgub, et mu tõukeratas kvalifitseerub ilmselt jalgratta alla. LE § 2 lg 12: "Jalgratta all mõistetakse vähemalt kaherattalist sõidukit, mis liigub sellega sõitva(te) inimes(t)e lihasjõul; sellel võib olla ka mootor. Termini all ei mõelda puudega inimese ratastooli. " Ja teatavasti võib jalgrattaga sõita jalgrattateel või sõidutee paremas ääres. Kõnniteel vaid manöövri sooritamiseks. Hmm.. Ei teagi nüüd, kas jätta tõukeratas koju seisma või mis - sest päris jalgratta mõõtu see ikka välja ei anna ning kiiruski on väiksem - autode vahele ei tahaks sellega kuidagi minna...

------
Veel täiendus: ei, siiski olen ma jalakäija! LE § 2 lg 11:"Jalakäija all mõistetakse vastavalt «Liiklusseaduse» § 7 lõikele 2 isikut, kes kasutab teed liiklemiseks jalgsi või ratastooliga. Jalakäija all mõistetakse ka isikut, kes kasutab liiklemiseks rula, rulluiske, -suuski, tõukeratast, -kelku või muid nendesarnaseid abivahendeid." :)

2 comments:

Mari said...

Ma tegin eelviimase lõigu juures juba suured silmad, et kas ma peaks oma 4-aastase tütre, kes tihtipeale lasteaeda roosa tõukekaga läheb, ka sõiduteele lükkama, aga viimane lõik ikka rahustas maha :)

Kahjuks neid laste nähes eeskirjade rikkujaid on hirmus palju. Neljased on ise parajad maailmaparandajad ja hõikavad, et ei tohi minna. Mõnikord hakkab mõnel häbi ka ja tuleb tagasi. Enamasti siiski mitte.

maare said...

Nelja- aastase kohta on need reeglid veidi teised ka. Kuni 10 aasta vanuseni võib laps sõita ka jalgrattaga kõnniteel. Tõukerattast rääkimata:)