Monday, May 29, 2006

maa peal ja maa all

Mõned hüppavad langevarjuga, teised käivad nädalavahetusel rattarallil ... meie siis jällegi orienteerumas. Aga et oma elu mitte liiga lihtsaks teha, siis valisime kohaks Ida-Eesti ekstreemmaastikud, kus on võimalik ka maa-all orienteeruda ... Niisiis, Kohtla kaevanduspark-muuseumi auhinnavõistlus - `maa peal ja maa all`.

Minu rada on linnulennuliselt (aga te proovige, eriti maa-all joosta otse punktist-punkti :D) 7.22 kilomeetrit ja 17 kontrollpunkti, sellest esimesed pool kilomeetrit Kohtla-Nõmme kaevanduskäikudes ja ülejäänu vana kaevanduse territooriumil. Enne starti anti igale startijale pähe kaevanduskiiver ja kaasa kaevurilamp ... ning võibki startida :). Igatahes läheb mul võistluse maa-alune pool väga hästi - ehkki joosta eriti ei saa, kuna ühe käega tuleb kiivrit peas paigal hoida ja silmad on punnis jälgimisest, et mitte kuhugi vastu põrgata, sisse sadada või muud, edestan selle lõpus lausa EM kolmandat meest, Olle Kärnerit ennast :).

Maa peal nii hästi muidugi ei lähe, eriliselt teeb hinge täis asjaolu, et jätan kohe maa peale jõudes esimese punkti vahele ja selle tõttu läheb minu tulemus tühistamisele. Aga väga huvitav on ka maapealne orienteerumine, mööda vana kaevanduse maastikku, kus kohati on vanadele karjääridele juba mets kasvanud, kohati veerevad kivid veel jala all ja nõlvast alla joostes on oht, jalgupidi kivide laviini alla jääda. Võidavad lõpuks, nagu ikka paremad, aga see on kindlasti üks nendest võistlustest, mis pikemaks ajaks meelde jääb.

Ning ei saa muidugi jätta ära mainimata tõeliste tipptegijate saavutusi :) - maare on nii osav, et suudab (kuna maa-aluse kaardi lõpp on õigel kaardil tähistatud uusti kontrollpunktiga number 1 ja maare ei taba ära, et kaardi teisel küljel on maa-alune kaart) kogu maa-aluse rajaosa läbida, kasutades maapealset orienteerumiskaarti! No mina poleks ausõna seda suutnud ...

2 comments:

maare said...

no tegelikult ei tähendanud see just osavust vaid lauslollust:) See tähendab, et ma olin nii plond, et ei märganud, et kaardi pöördel on kaevanduses kasutatav kaart ning seetõttu jooksin kaevanduses pea laiali edasi- tagasi ning ei saanud mütsigi aru. Isegi siis ei saanud aru kui teistelt teed küsisin ja kõigil paistis hoopis teistmoodi kaart olevat kui minul.. kui siis käikudest kuigaipidi välja jõudsin, sain kohtunike abiga kaardi pööratud ja.. egas midagi, uuesti maa alla ja teine tiir..
lohutuseks vaid see, et ma polnud vist ainus loll:))

Anonymous said...

Oh, lahe... kahju, et nädalavahetusi on nii vähe, et üritused sinna sõna otseses mõttes kuhjatud on ja vali kuidas valid - iga kord jääb väike kahjutunne mõne asja pärast, mis tegemata jääb. Oleks ka tahtnud kaevurit mängida ja kaardi mittepööramises konkurentsi pakkuda :)