Friday, May 26, 2006

Tallinn - Jekaterinburg - Tallinn

vaade lennukistKolmapäeva hommikul stardin juba kell 7:05 lennukiga Moskva suunas. Moskvas on aega 2:45 selleks, et jõuda teisest Sheremetyevo terminalist esimesse ja siis jätkub lend juba Jekaterinburgi (endine Sverdlovsk) poole. Jekaterinburgis on meil vastas auto ja edasi jätkub sõit otse 300 km põhja - külakesse nimega `Lobva`.

JekaterinburgTegelikult oli isegi põnev sellesse suunda sõita, kuna olen seal kunagi erinevates suusaorienteerumise koondise laagrites ja võistlustel viibinud nii mõnedki korrad. Näiteks viis meie teekond mööda linnast nimega Nižni Tagil - legendaarne koht, kus asus (oli ka praegu veel alles) valesti projekteeritud suusahüppemägi ... nimelt olevat sealt tehtud üldse kolm hüpet, millest kaks lõppesid surmaga. Oleme Eesti talvekoondisega seal treeninud ja ka võistelnud.

saeveski LobvasTeine huvitav koht on Novouralsk (huvitav, kas tookord seal käinud teavad ka selle linna praegust nime?), endise nimega Sverdlovsk-44. Sel ajal, kui meie seal käisime ei olnud seda linna kantud ühelegi kaardile. Põhjuseks oli kõrgrikastatud uraani tootmine selles linnas. Aga hoolimata sellest, oli linna lähedal paiknev spordibaas populaarseks treeninglaagri kohaks - meiega koos olid tollal seal laagerdamas näiteks Poola biathlonistid, Korea suusakoondis ja loomulikult, mida ei saa mainimata jätta, eesti suusakoondis eesotsas Mati Alaveriga. Ega ma isegi tollel ajal teadnud, kus kandis see täpselt oli, siin kohalikke küsitledes pakuti samuti praeguseks nimeks variante Novouralsk, Verhni-Nevinski ja Lesnojet.

vene ehituskunsti saavutusReisist endast polegi nagu midagi erilist rääkida - jõime esimesel õhtul kohe peremehega (loe saeveski direktoriga) nelja peale mingi kuus pudelit viina, enne seda veel kohalesõidul õlut. Peremees polnud üldse õige venelane - kui tal oli vaja peale neljandat pudelit viina autoga sõitma minna, siis ta lausa katkestas viieteistkümneks minutiks viinajoomise ja jõi vahele tassi kohvi :). Lõpuks läksime meie magama, aga peremees ei saanudki öösel silma kinni ... Teisel õhtul kustus õnneks peremees kolmanda viina joomisel ja jäi magama :).

Veidi ka lisatud piltidest: esimene on lihtsalt niisama lennuki aknast tehtud, nimelt istusin otse mootori kõrval - pärast oli vaikus tõepoolest kuldne. Teine pilt on tehtud Jekaterinburgis, taamal on poolik teletorni ehitus - seal pidavat aastas päris palju surmajuhtumeid olema - inimestega, kes poolelijäetud ehitusse ronima on läinud. Kolmas pilt on praegusest Lobva saeveskist, näha palgisorteerimine (vees) ja etteanded saagidele. Peremees kurtis, et 45-kraadise külmaga pidavat sorteerijatel olema raske töötada :). Neljas pilt on näide vene ehituskunstist - kohalikud on näidanud üles suurt leidlikkust vanade lennukite taaskasutamisel :).

No comments: